Ke Stažení: Google aplikace v Material Designu

18. října 2014 v 18:14 | Tukan |  Novinky ze světa aplikací
Včera večer Google vypustil systémové obrazy nového Androidu 5.0 Lollipop. Je nutné dodat, že se ještě stále nejedná o plnou verzi systému, ale stále je vše vedeno jako "Preview" tzn. ukázka a dalo by se říct, že se jedná o beta verzi celého systému. Proto je nutné počítat s tím, že níže poskytnuté aplikace mohou obsahovat chyby.

Dnes se na účtu Google+ jednoho z redaktorů portálu AndroidPolice objevilo několik souborů APK nových Google aplikací ke stažení. Odkazy jsou přiloženy na konci článku.

Google Play Games (2.1.10)


Novinky

- Zbrusu nový design ve stylu Material
- Rychlé prohlížení úspěchů přátel po kliknutí na jejich profilový obrázek
- Spojení sekcí pro zlepšení přehlednosti
- Přehlednější zobrazení nainstalovaných her


Play Movies (3.4.23-tv)

Novinky

- Zbrusu nový design ve stylu Material
- Přehlednější návrhy
- Vylepšení rychlosti a spolehlivosti


Odkazy ke stažení


 

RECENZE: 2048

22. května 2014 v 21:08 | Tukan |  Recenze

Po delší technické přestávce je tu opět další herní recenze. Tentokrát se podíváme na hit poslednách dní. Hru, která klame vzhledem primitivní hříčky, kterou ovšem vůbec není. Vítejte u recenze na hru 2048.

Těžší než se zdá

Jak už jsem zmínil hra opravdu pro neznalého hráče vypadá primitivně (ano mluvím z vlastní zkušenosti), ale opravdu tomu tak není. Principem hry je posouváním čísel po ploše o rozloze 4x4 políček a spojovaní 2 čísel dohormady. Spojená čísla se počítají vždy na druhou, tzn. když spojíte dvě dvojky, dostanete čtyřku, když dvě čtyřky dostanete osmičku. Cílem hry v klasickém módu je pospojovat políčka tak aby dohromady dala číslo 2048. A zde je zásadní problém. Po čase se plocha začíná plnit vyššími čísly, která se spojují už jen velice těžko a proto je potřeba u hry takticky přemýšlet a předem si plánovat další tahy.


Chcete Výzvu? Máte ji mít

Kromě již zmíněného klasického módu, u kterého je cílem poskládat číslo 2048 ale bez možnosti vrátit svůj poslední tah, hra také obsahuje další tři různé módy. Konkrétně to jsou: X-Tile, Survival a Practice.
V módu x-tile je cílem opět pospojovat políčka do čísla 2048, ale od klasického módu se liší tím, že jedno políčko je zamčené a blokuje ve spojování ostatním políčkům. Tento mód je ze všech tří nejtěžší, ale pro hráče, kteří chtějí novou výzvu, vítaná možnost zpestření. Dalším a neméně složitým módem je Survival tedy boj o přežití. Zde není vaším úkolem spojit políčka do hodnoty 2048, ale co nejdéle přežít, protože tento mód je na čas. Na začátku máte 15 vteřin a za každé spojení políček s hodnotami 16 a více dostanete dvě vteřiny navíc. Posledním módem je pak Practice, tedy trénink. A od toho se také odvíjí obtížnost. Cílem je opět získat políčko s hodnotou 2048, ale narozdíl od klasického módu zde můžete vrátit zpět až dvacet pohybů.
Nakonec je potřeba ještě zmínit, že hra má i svůj multiplayer a proto pokud chcete hrát proti lidem z celého světa, máte možnost. Ovšem pouze pokud zastihnete multiplayer ve funkčním stavu, což není moc časté.

Zhodnocení

Hra 2048 mě příjemně překvapila, protože když jsem měl poprvé možnost hru vidět, tak jsem si řekl, že to bude jen další blbost co člověk jednou zkusí a pak odinstaluje, ale tak tomu alespoň u mě nebylo. 2048 je příjemně návykovou hrou, kterou se dá dobře krátit čas a jentak vás nepustí a hlavně časem neomrzí díky módům a multiplayeru. Samozřejmě občas se objeví pár chybyček ve hře a celkem často nefunčkní multiplayer, ale to se dá překousnout. 2048 rozhodně doporučuji a v obchodu Play si lze vybrat z mnoha různých variací této hry.

Klady

+ Návykovost
+ Nutnost zapojit mozkové závity
+ Několik módů hraní
+ Multiplayer

Zápory

- Často nefunkční multiplayer

Celkové hodnocení: 90%


Recenze: Annoying Orange: Splatter Up!

21. prosince 2013 v 0:13 | Tukan |  Recenze

V dnešní recenzi si zrecenzujeme poměrně novou hru s tématikou mluvícího otravného pomeranče a baseballu. Někteří z vás již jistě na YouTube narazili na kanál Annoying Orange. Těm co naprosto neví o co se jedná doporučuji shlédnout pro představu video níže.

Grafika a Efekty

A teď už se tedy začneme věnovat hře samotné. A nezačnem ničím jiným než grafikou. Grafika na dnešní dobu příliš neoslní, ale rozhodně neurazí. Takže tuto hru si zahrají i majitelé méně výkonných zařízení. Efekty nejsou nijak příliš výrazné, ale společně s celkem dotvářejí perfektně atmosféru a okořeňují jinak monotóní hratelnost.


Hratelnost

Koncept samotné hratelnosti spočívá v odpalování různých druhů ovoce pomocí tahu prstu po obrazovce za vyznačenou hranici. Pokud se vám povede ovoce odpálit za hranici, čeká na vaše odpálené ovoce mnoho překážek, jako například: mixéry, elektrické šoky, drtiče, nože a sporák. Pokud se s ovocem trefíte do jedné ze zmíněných překážek dostanete za to určitý bonus v podobě bodů navíc. Ale v případě, že ovoce za hranici neodpálíte, jste vyoutováni a střela se vám tedy nepočítá a přijdete o jeden míček respektive ovoce. Míčků/ovocí na odpalování je za jednu hru 10, tedy máte minimálně 10 pokusů. Ve hře se dá také užít dvou power-upů. Prvním je energy drink ZOOM, který způsobí silnější odpal a druhým je drink ZIP, který zajistí odpálení pod správným úhlem. Vše je doplněno hláškami otravného pomeranče, který komentuje každý váš odpal.

Levelování a achievementy

Ve hře je obsažen jednoduchý levelovací systém, který je založen na získávání skóre ze hry, kterým si navyšujte postupně level. Za každý dosažený level obdržíte jeden bod schopnosti, který se dá investovat do jedné ze dvou schopností. A to do síly odpalu nebo do přesnosti odpalu. Pokud se přihlásíte do hry přes Google+, tak ve hře budete moci získávat achievementy. Achievementů je poměrně dost a za některé z nich je i odměna v podobě bodů.


Verdikt

I když v konečném součtu tomu pořád něco chybí, rozhodně bych se nebál tuto hru označit za povedenou a rozhodně stojí za tu dvacku za kterou získáte hodiny a hodiny zábavy.

Vánoční update

Dnes byla hra aktualizována o vánoční obsah a několik dalších zajímavých věcí. Konkrétně o:

- Vánoční vzhled
- Nový power-up "Stitchy the Softball" zajišťující přímý a pomalý nadhoz
- Nově můžete sestřelit dárky s power-upy nebo body
- Nový charakter: Marshmallow
- Nově se ve hře objevuje "Starfruit". Při jeho sestřelení se body na příštích 5 kol násobí dvěmi.
- Oprava chyb a vylepšení stability


Klady/Zápory

+ Jednoduché ovládání
+ Nenáročnost na HW
+ Vtipné hlášky
+ Achievementy
+ Levelovací systém

- Po čase omrzí jednotvárností

Hodnocení: 90%

Odkaz ke stažení

 



Android 4.4 - Kompletní shrnutí

7. listopadu 2013 v 18:24 | Tukan |  Android - Novinky

Minulý týden byl v tichosti představen nový Android 4.4 KitKat o tom co přináší popřípadě velypšuje se již napsalo mnoho, ale já bych rád vše shrnul do jednoho článku. Uvedu zde i postřehy uživatelů a samozřejmě seznam telefonů, které dostanou upgrade na 4.4 KitKat.

Vzhled


V novém systému Android se toho po vzhledové stránce změnilo relativně mnoho. Uživatelské prostředí bylo lehce upraveno aby odpovídalo politice Google, která se snaží o celkévé zjednodušení vzhledu jak systému Android tak i všech aplikací. Takže si můžeme povšimnout průhledné notifikační lišty, průhledného panelu softwarových tlačítek, bílých informačních ikonek., průhledného pozadí v seznamu aplikací a celkového odstranění všelijakých zbytečností z celého prostředí. Dále pak stojí za zmínku zamykací obrazovka, kde byla omezena podpora widgetů až na widget fotoaparátu, který lze vyvolat tahem doleva. V launcheru se také udála celkem zásadní změna v uspořádání uživatelských ploch. Nyní se widgety apod. budou umisťovat pouze na plochy na pravé straně od hlavní plochy. Levá je vyhrazena pro Google Now. A jako s každou verzí systému tak i zde Google "přibalil" několik nových zajímavých pozadí plochy.

Aplikace pro telefon a SMS


Telefoní aplikace doznala mnoha změn ať už po vzhledové tak i po funkční stránce. Po zapnutí telefoní aplikace Vás neuvítá velký číselník jak tomu bylo u Androidu 4.3, ale obrazovka s několika různými funkcemi. Úplně nahoře je lišta pro vyhledávání kontaktů a také nově i různých míst. Například když si budete chtít objednat pizzu tak zadáte "pizza" a aplikace Vám najde nejbližší pizzérie od Vaší polohy a nabídne Vám na ně kontakt. V současné době tato funkce v ČR bohužel nefunguje. Pod lištou se dále nachází poslední volaný kontakt a pás karet s nejvíce volanými kontakty a nakonec samotný seznam kontaktů. Úplně naspodu se pak nachází tlačítko pro vyvolání číselníku, který se ale příliš nezměnil, až na to, že už nezabere celou obrazovku, ale pouze její část.



Hlavní aplikací pro SMS v nové verzi systému je aplikace Hangouts, kterou určitě mnoho z Vás již bude znát. Ale bát se nemusíte, že by se z Hangouts stal pouze SMS klient. Původní funkce Hangouts byla zachována. Takže při posílání zpráv máte možnost buď poslat klasickou placenou SMS nebo poslat zprávu přes Hangouts (to funguje pouze za předpokladu, že zprávu budete posílat na Hangouts druhé osoby. Hangouts bohužel nebude fungovat jako free SMS klient). Upřímně to jako moc dobrý krok kupředu nevidím a některé by to při přechodu ze straších verzí systému Android mohlo pěkně zmást. Ale v současné době se začínají objevovat aplikace, které vrací původního messengera zpátky. Příkladem takové aplikace je 8SMS.



Chytrý asistent GoogleNow

Google now se do nového Androidu vecpal kam jen mohl. Hlavní změnou asi bude přítomnost GoogleNow přímo v launcheru. Do GoogleNow jste se dříve mohli dostat pouze dvěma způsoby. Prvním ze zamykací obrazovky swipnutím zámkem nahoru a druhým při tapnutí na lištu Google na domovské obrazovce. Nyní k těmto dvěma způsobům přibývá další a to tahem prstu doprava na domovské obrazovce. Jestli je to praktické nebo ne to se ukáže až časem, ale v současnosti za tento krok Google moc ovací neschytává. Dále do GoogleNow byli integrovány nové karty, (televizní program, sportovní utkání) ale na ty můžeme v ČR zapomenout. Bohužel.


"Ok Google"

Vyslovením této fráze vyvoláte hlasového asistenta, který Vám pomocí vyslovených frází prohledá internet a zobrazí výsledku v GoogleNow. Osobně se mi tento prvek velice líbí a určitě přijde vhod, když budete potřebovat něco rychle najít.



Tisk z telefonu

Dříve pokud jste chtěli něco z mobilu tisknout jste museli telefon připojit k PC a přes PC až tisknout. Tomu už ale odzvonil zvonec a nyní můžete tisknout z telefonu o stošest. Nová funkce se nazývá Google Cloud Print. Z názvu jistě je možné vyčíst, že není až tak úplná pravda, že se bude tisknout přímo ze zařízení, ale z Google Drive, tedy cloudového úložiště. Ovšem to ještě není vše. Google přidal funkci, kde si můžete dodatečně vybrat kolik kopií či stránek chcete tisknout nebo třeba najít tiskárny v dosahu. Google také zapracoval na zebezpečení celého procesu.


Správce souborů

Správce souborů v čistém Androidu do teď chyběl. Zdá se, že Google vyslyšel přání komunity a do Androidu 4.4 zabudoval vlastního správce souborů. Z funkcí toho není příliš co k popsání. Ve zkratce, dokáže vše co se od Správce souborů dá očekávat.



Zamykací obrazovka

Jak už jsem výše psal, zamykací obrazovka je poměrně nezměněna. Jedinou novinkou je omezení widgetů a widget fotoaparátu. Další novinkou je obrázek alba na celou obrazovku (ne jako ve starších verzích od 4.1 kdy se obrázek alba na zamykací obrazovce ukázal, ale pouze ostřižený a velmi tmavý) při přehrávání hudby.


Vylepšený multitasking

Google započal svou pouť o opravdové zrychlení systému projektem "butter", který se poprvé objevil v Androidu 4.1. Nyní po mnoha vylepšeních se Google chlubí mnohem rychlejším multitaskingem než kdy předtím. Zda tomu věřit nebo toť otázka. Osobně jsem zvědav jak na tom bude systém po delším běhu než jeden den.


Další novinky

- Krokoměr
- Vylepšení NFC
- Vylepšení Bluetooth
- Popdpora infraportů
- Podpora Bluetooth MAP
- Podpora Chromecast
- Nahrávání obrazovky
- Low Power Format
- Optimalizace pro 512 MB zařízení
- Emotikony "Emoji"
- Kanceláský balík QuickOffice
- Podpora více senzorů
- Certifikace Miracast
- Vylepšený výkon GPU
- Vylepšené OpenGL 2.0

Telefony co dostanou Android 4.4 KitKat (nekompletní seznam)

Google
- Nexus 4 (do několika týdnů)
- Nexus 7 (2012) (-//-)
- Nexus 7 (2013) (-//-)
- Nexus 10 (-//-)

HTC
- HTC One (ještě tento rok)
- HTC One Max ěv prvním čtvrtletí 2014)
- HTC One Mini (v prvním čtvrtletí 2014)

SONY
- Xperia Z1 (???)
- Xperia Z Ultra (???)
- Xperia Z (???)
- Xperia M, SP (Zde není aktualizace na 100% jistá)

Samsung
- Galaxy S IV (Na začátku příštího roku)
- Galaxy S IV mini (po aktualizaci S IV)
- Galaxy S III (do konce prvního čtvrtletí 2014)
- Note III (Na 50% ještě letos)
- Note II (do konce prvního čtvrtletí 2014)
- S III mini, trend, camera a další se pravděpodobně aktualizace nedočkají. (Nanejvýš na 4.3 Jelly Bean)

LG
- Optimus G2 (tento nebo příští měsíc)
- Optimus G Pro (první čtvrtletí 2014)

Vše není na 100% jisté a případná data se mohou měnit a upřesňovat. Tento seznam berte pouze orientačně.

Závěr

Bohužel jsem ještě neměl tu čest zažit Android 4.4 KitKat na vlastní kůži, ale podle recenzí a videí se jedná o velice povedený systém, který podle mého názoru bude roven stáremu Androidu 2.3.

+ Rychlejší systém
+ Jednodušší vzhled
+ Vylepšení aplikací
+ Google experience launcher
+ Mnoho nových vylepšení a funkcí
+ Podpora pro low-end zařízení*
+ Hlasový asistent


- Mnoho věcí nezměněno
- Problémy se zabezpečením
- Ne příliš vhodně umístěný GoogleNow v launcheru
- SMS a Hangouts v jednom = zmatek
- Podpora pro low-end zařízení*

*(Záměrně jsme zmínil podporu low-end zařízení jako klad i zápor. Klad proto, že Google myslí i na levná zařízení. Zápor protože je známým trendem, že výrobci na levné modely sází starší systémy a současní výrobci těžko budou poskytovat podporu pro rok a více stará zařízení.)

Android 4.4: Snad už poslední souhrn spekulací

12. října 2013 v 23:41 | Tukan |  Android - Novinky

O Androidu 4.4 již víme mnoho věcí. Například známe datum vydání (14/15.října popřípadě ke konci října), přibližnou podobu (viz. přiložené fotografie), ale to co na 100 % nevíme je kompletní seznam změn. Na světlo světla zatím prosákly mimo jiné díky fotografiím a screenshotům následující vlastnosti:

- Funkce Tap & Pay (podpora NFC plateb)
- Podpora vzdáleného tisku
- Integrace služeb Drive a Keep od Google
- Změny v aplikaci fotoaparátu (aktivní náhledy filtrů, dodatečné úpravy fotografie po pořízení)

A to je z výčtu nových vlastností pro tuto chvíli vše. Na zbytek si nejspíše budeme muset počkat do vydání.

Dále se už začínají vyjadřovat výrobci mobilních zařízení a tabletů o tom, která zařízení budou mít tu čest dostat Android 4.4.

SONY: Z, Z Ultra, Z1, Tablet Z
Samsung: SIII, SIV, NoteIII
HTC: One, One mini
LG: G2

Ostatní výrobci se zatím nevyjádřili, ale je na 90% jasné, že všechny současné vlajkové lodě dostanou aktualizaci na 4.4. A dále je také možné, že i některá starší zařízení dostanou aktualizaci. Více již brzy.

Android 4.4 nejspíše s podporou 64-bitových procesorů

19. září 2013 v 20:13 | Tukan |  Android - Novinky

Android 4.4 KitKat bude na 99% mít vestavěnou podporu 64-bit procesorů. Vše bylo mírně poodhaleno na Akci Intelu, kde se mimo jiné hovořilo i o budoucnosti společnosti ve spojení s Androidem. Při prezentaci vyšlo najevo, že kromě vysoce výkonných modifikací procesorů a jejich softwareových součástí se společnost Intel zaměří i na výrobu 64-bitových procesorů. A nakonec je to logický krok kupředu, protože po představení 64-bitového procesoru Applem by výrobci procesorů pro Android neměli zůstat pozadu. A co vlastně může 64-bitový procesor přinést?

1) Obecně vyšší rychlost systému a lepší multitasking
2) Možnost zakomponovat do telefonu více než 4 GB RAM
3) Značné vylepšení herní grafiky

Jedinou nevýhodou je, že většina současných aplikací je pro 32-bitové procesory, a proto by mohl být problém při přechodu na 64-bitovou architekturu z důvodu toho, že systém by musel emulovat 32-bitový procesor, což by samo o sobě velmi ubralo na výkonu dané aplikace či hry.

Z předchozích odstavců je možné vydedukovat, že nový Android KitKat nejspíše příjde s podporou 64-bitových procesorů.

Android 4.4: Známe datum představení!

14. září 2013 v 19:06 | Tukan |  Android - Novinky

Už je to pár dní co byl oznámen Android 4.4 s názvem Kit Kat. Dnes jsem se dozvěděl, že oficiální představení by mělo proběhnout 14. října na tiskovce Google, kde by mimo jiné, měl být představen i nový Google Nexus 5. O tom co Android 4.4 KitKat přinese, můžeme zatím pouze spekulovat, protože se alespoň prozatím nikde neobjevila podložená spekulace nebo něco za co by bylo možné se chytit. Každopádně se asi nejvíce mluví o následujících věcech:

- Díky lepšímu využití RAM paměti a nenáročnosti systému bude možné instalovat Android 4.4 i na zařízení nižší třídy. (Současný Android 4.3 "žere" okolo 250 MB RAM, Android 4.4 by měl mít výraznou dietu a to až o 200 MB tedy celková spotřeba bude okolo 50 MB RAM paměti!!)
- Vylepšený Miracast (Více o Miracast zde: Miracast)
- Nová aplikace Galerie a Fotoaparátu (Toto je opravdu nepravděpodobné, protože obě aplikace byly aktualizovány a měněny spolu s Androidem 4.3)
- Nová API pro animace (Nedávno Google uveřejnil zprávu o testování nového API, ale, že by jsme se této funkce dočkali takto brzo je nepravděpodobné)
- Možnost změny barvy prostředí (Vlastnost po které uživatelé již dlouhou dobu volají a která je i pravděpodobná, že bude v Androidu 4.4)
- Nové notifikační widgety
- Úprava uzamykací obrazovky
- Nová notifikační lišta

Bohužel ani jedna z výše uvedených novinek není ověřena, takže nakonec bude velkým překvapením s čím se na nás Google vytasí.

Assassin's Creed Pirates také na smartphonech a tabletech

14. září 2013 v 18:11 | Tukan |  Novinky

Pro všechny kdo mají rádi herní PC sérii Assassin's Creed je tu dobrá zpráva. Vývojáři ze studia Ubisoft, prvním trailerem ohlásili chystanou hru pro smartphony a tablety, Assassin's creed Pirates, jejíž děj by měl být podobný tomu, který se chystá v PC a konzolové verzi této hry. Už z traileru je patrné, že hra určitě bude excelovat grafickým zpracováním a herním modelem rovněž. Datum vydání je stanoveno na letošní listopad.

První trailer zde:

Omluva

10. září 2013 v 23:23 | Tukan
Právě jsem obdržel zprávu, že na monitorech s Full HD rozlišením se vzhled blogu nezobrazuje správně. Proto bych se všem, kterým to znepříjemňuje pohodu čtení chtěl omluvit. Na opravě pracuji.
Děkuji za podporu.

Kam dál