Leden 2013

První dva smartphony s Firefox OS

28. ledna 2013 v 18:40 | Tukan |  Mobilní telefony - Novinky

Tento týden Mozilla představila své dva první smartphony s operačním systémem Firefox OS. Smartphony pro Mozillu vyrobila společnost Geeksphone. Na výrobě se rovněž podílel mobilní operátor Telefónica. První kousky jsou určené hlavně pro vývojáře aplikací, aby se mohli seznámit s prostředím a vvíjet aplikace pro Firefox OS.

Telefony s názvy Geeksphone Keon a Geeksphone Peak nebudou co se hardwarové výbavy týče patřit mezi špičku, ale spíše budou zapadat do té pomyslné střední třídy. Ovšem podle posktnutých informací ani jeden z uvedeným smartphonů se do volného prodeje nedostane. Budou sloužit pouze jako prezentace nové platformy a pro vývojáře aplikací. Pravděpodobné datum, kdy se smartphony dostanou vývojářům do rukou zatím nebylo stanoveno, ale spekuluje se, že by se měli objevit během února.

Geeksphone Peak

  • 4,3″ IPS displej s rozlišením 960 x 540 pixelů
  • dvoujádrový Qualcomm MSM8260 s taktem 1,2 GHz
  • 512MB RAM
  • 4GB vnitřní paměť, slot na micro SD karty
  • 8mpx zadní fotoaparát s autofokusem a LED bleskem
  • micro USB, GPS, Bluetooth, Wi-Fi, 3G
  • baterie o kapacitě 1800 mAh

Geeksphone Keon

  • 3,5″ displej s rozlišením 480 x 320 pixelů
  • jednojádrový Qualcomm MSM7227A (Cortex A5) s taktem 1 GHz
  • 512MB RAM
  • 4GB vnitřní paměť, slot na micro SD karty
  • 3mpx zadní fotoaparát s autofokusem
  • micro USB, GPS, Bluetooth, Wi-Fi, 3G
  • baterie o kapacitě 1580 mAh
Prvním smartphonem s Firefox OS, který bude volně prodejný by se měla během letošního roku prezentovat firma ZTE. Uvidíme jak si nový systém povede oproti Androidu. Lehké to mít rozhodně nebude.


Intel představil vlastní smartphone

26. ledna 2013 v 11:59 | Tukan |  Mobilní telefony - Novinky
Dnes, v ranních hodinách společnost Intel představila vlastní mobilní telefon s názvem Yolo. Telefon bude určen zejména pro méně náročné uživatele jak z hlediska ceny tak i hardwaru.

Specifikace

- 3,5" dotykový displej
- Rozlišení 480 x 320
- 1 jádrový procesor (díky hypertradingu logicky dvoujádrový) taktovaný na 1,2 GHz
- 512 MB RAM
- 4 GB vnitřní paměti
- Operační systém Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich bez uživatelské nadstavby

Intel začne s prodejem překvapivě v Keni s cenou okolo $125 (cca 2500 Kč). V zápětí by se měl dostat do prodeje i v ostatních Afrických zemích. Do evropy se pravděpodobně oficiální cestou nikdy nepodívá.
Tímto se potvrzuje, že Intel má zájem o prosazení se na poli Android a toto je jeho první krok do neznáma. Uvídíme jak si Yolo povede. Možná se brzy dočkáme mobilu od společnosti intel i u nás.

Test výkonu v AnTuTu benchmark v3.0.3



Nové technologie Samsungu Galaxy SIV?

26. ledna 2013 v 0:18 | Tukan |  Mobilní telefony - Novinky

Kolem Samsungu Galaxy SIV se poslední dobou rojí mnoho informací. Ovšem kterým lze věřit a kterým ne je těžké posoudit. Před několika dny se objevila informace o patentování dvou nových technologií společností Samsung. Konkrétně se jedná o patenty s názvem Eye Pause a Eye Scroll. Funkcí Eye Pause má být zastavení přehrávaného videa pokud se uživatel podívá mimo displej. Eye Scroll pak umožní posouvání při prohlížení webových stránek, textů apod. Tyto nové funkce budou nejspíše zahrnuty v nové verzi uživatelské nadstavby TouchWiz.

HTC Desire U

26. ledna 2013 v 0:05 | Tukan |  Mobilní telefony - Novinky
HTC představilo další smartphone z řady Desire a to Desire U. Designem se podobá staršímu modelu Desire X, ale oproti němu je vybaven horší výbavou, což je samozřejmě kladně znát na ceně.

Specifikace

- 4" Displej
- Rozlišení 480x800
- 1 jádrový procesor na taktu 1 GHz (Výrobce nespecifikován)
- 512 MB RAM
- 4 GB interní paměť
- Slot na MicroSD kartu
- 5 mpx fotoaparát s funkcí autofocus a LED bleskem
- Micro USB
- Wi-Fi 802 b/g/n
- Bluetooth 4.0
- 1650 mAh baterie
- Beats Audio
- Android 4.0 Ice Cream Sandwich s nadstavbou Sense 4

Desire U byl zatím představen na trzích v Číně a na Taiwanu. Nicméně podle předpokladů by se měl již brzy dostat i na evropské trhy. Desire U by měl být představen na nadcházejícím MWC v barceloně. Desire U Bude nabízen ve dvou barvách, a to klasicky v černé a bílé. Cena telefonu není prozatím známá.



AKTUALIZACE: QuickPic (v2.8.2)

20. ledna 2013 v 22:19 | Tukan |  Novinky ze světa aplikací

QuickPic (v2.8.2)

Dnes aktualizovala oblíbená aplikace QuickPic na verzi 2.8.2. Pokročilejším uživatelům jistě aplikaci nemusím představovat. Pro ty co prozatím neměli šanci se z aplikací setkat vysvětlím o co jde. Aplikace QuickPic je alternativou již v mobilu předinstalované galerie. Ve většině případů je QuickPic daleko přehlednější a nabízí více funkcí než předinstalovaná galerie, a proto je mezi uživateli tak oblíbená. Ale vraťme se zpět k aktualizaci. QuickPic je v poslední době poměrně často aktualizována, kvůli nové verzi, která obsahovala mnoho chyb. V nové verzi byla opravena chyba při které se nezobrazovaly složky některých aplikací. Dále pak bylo opraveno ukládání pozice při zastavení přehrávaného videa. A nokonec byla opravena chyba kdy se u přehrávaného videa zapl zvuk po uzamčení obrazovky.

Ke stažení (Google Play)


Připravované recenze

20. ledna 2013 v 21:57 | Tukan |  Můžete se těšit na....
Po krátké přestávce se znovu pouštím do recenzování. Pokusím se aby každý druhý den byla nahrána nová recenze. Ovšem nic neslibuji. Vše záleží na volném čase. Při nedostatku času budu dělat pouze mini-recenze + novinky.

Prozatím mám v plánu recenzi následujících her:

- Indestructible

- Death Dome

- GTA Vice City

- Subway Surfers

A aplikací:

- UberMusic Player

- Nike+ Running

- No-frills CPU Control

AKTUALIZACE: Prize Claw (v2.62)

19. ledna 2013 v 0:09 | Tukan |  Novinky

Prize Claw (v2.62)

A do třetice dnes také aktualizovala hra od vývojářů ze studia Game Circus LLC. Konkrétně na verzi 2.62. Změny v této verzi většinou opravují chyby z předešlých updatů. Konkrétně byly opraveny tyto chyby:
1) Padání hry na některých zařízeních
2) Oprava stále dokola se opakující mise

Ke stažení (Google Play)


AKTUALIZACE: Marble Blast 3 (1.1.1)

18. ledna 2013 v 23:53 | Tukan |  Novinky

Marble Blast 3 (1.1.1)

Před malou chvílí byla vydána aktualizace oblíbené ZUMA hry, Marble Blast 3. Aktualizace dostala pěkně zaokrouhlené číslo 1.1.1. A co s sebou nová verze přináší? Vývojáři nám nic bližšího nespecifikovali, jediné co vím, je že bylo opraveno několik chyb a padání hry na některých zařízeních.

Ke stažení (Google Play)


AKTUALIZACE: Facebook (2.1)

18. ledna 2013 v 23:37 | Tukan |  Novinky ze světa aplikací

Před několika málo hodinami byla aktualizována oficiální Facebook aplikace. Informace, že aktualizace proběhne v blízké době už v průběhu týdne uvolnilo několik českých i zahraničních Android stránek. A co je vlastně nového?

1) Rychlejší otevírání a zobrazování fotek
2) Sdílení příběhů přátel na profilech Timeline, na stránkách a ve skupinách
3) Posílání hlasových zpráv, když toho máte na srdci víc

Není toho moc, ale po velkém updatu na verzi 2.0 se není čemu divit.

Ke stažení (Google Play)


MINI-RECENZE: 9GAG app

17. ledna 2013 v 23:22 | Tukan |  Recenze aplikací
Rozhodl jsem se, že mezi velkými recnzemi vždy udělám několik "mini-recenzí". Tento typ recenzí budu dělat na jednodušší aplikace, které by nestačili na velkou recenzi. Budu se snažit vždy mezi velkou recenzí vytvořit 3 mini-recenze.

9GAG app

Jedná se o port aplikace z iOS (Iphone), která v app storu je velmi oblíbená (kolem 3 mil. stažení). I když amatérské porty aplikací/her z iOS jsou poměrně rozšířené, tak jen malé procento z nich funguje tak jak by mělo. V případě této aplikace není co vytýkat. Vše funguje naprosto správně.

Pro doplnění. 9gag.com je zábavná internetová stránka, na které můžete prohlížet, hodnotit a komentovat stovky vtipných obrázků, kreslených vtipů tzv. Rage Comics a mnoho dalšího.

Prostředí aplikace

K prostředí aplikace toho není moc co napsat. Místo notifikační lišty se zobrazuje nadpis daného komiksu. Pod nadpisem už je pak plocha pro obrázek. Obrázky se dají přiblížit stejným způsobem jako text v prohlížeči. Mezi obrázky se pohybujete pomocí šipek na okraji obrazovky.
Další možnosti aplikace se skrývají v menu aplikace. Konkrétně to jsou funkce: Category (Prohlížení Hot page, Trending page a Vote page), Preferences ( Nastavení, ve kterém můžete například nastavit prohlížení pomocí postraního tlačítka na ovládání hlasitosti zvuku), Coments (Komentování příspěvků. Pouze v placené verzi), Share (Sdílení na sociálních sítích), Download (Stažení obrázku do telefonu). Aplikaci je možné si stáhnou ve dvou verzích: Zdarma (Reklamy, nemožnost hodnotit a psát komentáře) Placená (Bez reklam, Možnost hodnotit a komentovat a položky navíc v nastavení)


Závěr

I když je aplikace zatím v beta verzi, vše funguje jak má a žádných chyb jsem si nevšiml. Pro milovníky zábavy, kteří zdatně ovládají angličtinu je tato aplikace poviností. Aplikaci hodnotím kladně a doufám, že vývojáři brzy ukončí beta testování a vydají plnou aplikaci.

Hodnocení, klady/zápory

+ Zdařilý port z iOS
+ Bez chyb
+ Jednoduchost
+ Přehlednost

- Ve verzi zdarma obtěžující reklamy

Hodnocení: 90%

Odkazy ke stažení (Google Play):