Únor 2013

MWC Barcelona

24. února 2013 v 16:48 | Tukan |  MWC Barcelona

Od zítřka začíná v Barceloně Mobile World Congres, což je asi největší událost zabývající se mobilními technolgiemi. Pokusím se přinést co nejvíce informací a novinek. Většinu budu uveřejňovat na Facebooku. Ty největší pecky pak zveřejním zde. A na co se předběžně můžeme těšit?
  • Představení nové řady telefonů od LG
  • Představení prvních zařízení s Tegrou 4
  • Představení modelů SONY
  • A mnoho dalšího...
Rozhodně je na co se těšit.

Samsung Galaxy SIV bude nejpíše osazen 4-jádrovým procesorem

18. února 2013 v 17:21 | Tukan |  Mobilní telefony - Novinky

Čím víc se blíží oficiální představení Samsungu Galaxy SIV, tím víc se kolem objevují nové a nové informace. Dříve se spekulovalo, že novinka bude osazena 8-jádrovým procesorem Exynos 5 Octa. Tuto spekulaci ovšem popírá další spekulace hovořící o 4-jádrovém procesoru Exynos 5440. 8-jádrový procesor by byl logickým řešením po jeho představení na CSEP 2013, ovšem nakonec tomu tak být nemusí. Nová spekulace hovoří o 4-jádrovém procesoru Exynos 5440 postavený na architektuře Cortex A-15.

Další informací už je pouze potvrzení již dříve známého a tím je potvrzení úhlopříčky, rozlišení displeje, verze systému Android a velikost RAM paměti viz. tabulka níže.

Sony Xperia Z natáčí pod vodou

16. února 2013 v 22:25 | Tukan |  Mobilní telefony - Novinky

Voděodlonost a kvalitní kamera. To jsou parametry, kterými se může pyšnit nová Xperia Z. Díky těmto vlastnostem může Xperia Z natáčet klidně i pod vodou. Jak si s pro mobil obtížnými podmínkami poradila Xperia Z se můžete podívat níže na videu.


Sony Xperia Z se může pochlubit certifikací IP57, která mimo částečné ochrany proti prachu zajišťuje vodotěsnost až na 30 minut v hloubce jednoho metru.

Google vypustil aktualizaci Androida na verzi 4.2.2

16. února 2013 v 0:25 | Tukan |  Android - Novinky

V úterý Google vypustil do světa aktualizaci Androida na verzi 4.2.2 pro zařízení Nexus 7,10 a Nexus 4. Aktualizace nepřináší nic revolučního ani zásadního. Aktualizace je laděna hlavně v duchu oprav a mírných vylepšení.

Aktualizace přinesla následující vylepšení.

Nové notifikace při stahování

Dříve se v notifikační liště nacházely pouze údaje o procentu stažení. Po aktualizaci se nově při stahování z Google Play objevuje i přibližný zbývající čas.


Vylepšení quicksetů

I když přepínače rychlého nastavení jsou již od verze 4.2 tak aktualizace přidala nové funkce k tlačítkům Wi-Fi a Bluetooth. Nově při delším podržení jednoho z výše zmíněných tlačítek se služba okamžitě zapne. Funkce přechodu do nabídky služby byla zachována.

Lepší zabezpečení při přístupu přes ADB

Aktualizace se dočkala i funkce, kterou příliš běžných uživatelů nevyužije. Konkrétně jde o službu připojení se k počítači v režimu USB Debugging. Nově se po připojení zobrazí upozornění, zda chcete povolit USB Debugging a přidat PC do seznamu důvěryhodných.


Funkce dále slouží k tomu, že když se vám někdo bude pokoušet neoprávněně dostat do mobilu nebo tabletu bude mu pomocí této funkce zamezen přístup.

Ostatní novinky

  • 2 nové zvuky (při oznámení vybití a po připojení k bezdrátové nabíječce)
  • Nová animace v galerii, která by měla umožňovat rychlejší načtení obrázků
  • Odstraněna možnost zobrazení všech hovorů v seznamu volání

Opravy

  • Částečně opravena chyba se streamovaní zvuku přes Bluetooth
  • Opraven problém s náhodnými restarty
  • problémy s Wi-Fi na Nexus 7

RECENZE: UberMusic Player

9. února 2013 v 12:38 | Tukan |  Recenze aplikací

UberMusic Player

V obchodě Google Play existuje nepřeberné množství různých hudebních přehrávačů. Každý z nich nabízí něco jiného, někdy zajímavého někdy zase ne. Dnešní recenze bude věnována přhrávači UberMusic, který není sice moc rozšířen, ale rozhodně má co nabídnout.

Prostředí

Aplikace nabízí několik základních řazení vašich písniček. Jedná se o řazení :
  • Podle umělce
  • Podle Alba
  • Skladby
  • Vlastní playlist
  • Podle žánru
Dále pak můžete spravovat složky, z kterých přehrávač čerpá vaši muziku.
Aplikace má poměrně skromné nastavení, které obsahuje následující položky:
  • Povolit ovládací prvky na sluchátkách (umožňuje tlačítkům sluchátek kontrolu nad přehrávaním.)
  • Scrobbling
  • Zakázat uzamykání obrazovky při přehrávání
  • Nechat zapnutou obrazovku
  • Scanovat SD kartu
  • Skin
  • Widget skin
  • Záložky (nastaví, které záložky se mají zobrazovat)
  • Výchozí záložka
  • Barva zvýraznění (Barva, která obarví některé prvky v aplikaci. např u default skinu obarví názvy interpretů v nabídce)
  • Obrázek alba v přehrávání (Ovládá, zda má při přehrávání být vidět obrázek alba)
  • Jazyk
Přehrávací obrazovka nabídne ovládání zastavení, vpřed, vzad, seznam skladeb, opakování skladby a náhodné přehrávání. Oceňuji přehlednost zobrazení názvu skladby a interpreta. Dále mě pak zaujalo vypsání 3 skladeb, které budou následovat po právě přehrávané.
I když všechno zatím ukazuje na naprosto obyčejný přehrávač, přeci jen jedna věc je oproti konkurenci jiná a jinde ji nenajdete. Přehrávač nabízí zobrazení obrázku interpreta, od kterého je daná skladba. Při prvním přehrání skladby si program automaticky stáhne obrázek a pak už ho při každém dalším přehrání zobrazuje. Jako nápad to velice oceňuji.
Ale abych jen nechválil. Přehrávač je nabízen za poměrně vyšší cenu a proto bych očekával více funkcí, než je popsáno výše. Například mi tu chybí ekvalizér, nebo jakékoliv nastavení zvuku. Dále pak jen drobná výtka směrem k obrázkům interpreta, které bohužel nelze měnit.

Klady/Zápory

+ Několik typů řazení
+ Spousta skinů
+ Widget v několika rozměrech
+ Jednoduché ovládání
+ Obrázek interpreta
+ BIO interpreta

- Vyšší cena
- Chybí ekvalizér a nastavení zvuku
- Nelze měnit obrázek interpreta

Hodnocení: 75%

Odkazy


Skiny:


Bude se HTC M7 jmenovat M7?

9. února 2013 v 11:22 | Tukan |  Mobilní telefony - Novinky

Včera jsem psal o novince ohledně ceny a datumu začátku prodeje nové vlajkové lodi HTC. I když pár obchodů již uveřejnilo název jako HTC M7, vše může být nakonec jinak.

Několik zahraničních webů, včera večer zmínilo, že je klidně možné, že název nebude HTC M7, ale HTC One. Tento krok by mohl znamenat zavedení jedné značky, podobně jako je to u Applu. Mohlo by to přispět k přehlednosti v nabídce telefonů, ale také zmást hodně lidí.

Ovšem jako vždy tato zpráva není potvrzena. To jestli se bude jmenovat nová vlajková loď tak či onak, se dozvíme 19. února kdy bude HTC M7/One představen světu.

Je známa předběžná cena a datum začátku prodeje HTC M7

8. února 2013 v 21:10 | Tukan |  Mobilní telefony - Novinky

Cena a datum zahájení prodeje HTC M7

O novém klenotu společnosti HTC M7 se toho za poslední týdny namluvilo mnoho. Jediné o čem se nikdo nezmínil byla cena. To platilo až do teď. Jistý francouzský obchod uvolnil předběžní informace o ceně za kterou se samrtphone bude prodávat. Zatím vše naznačuje, že případní zájemci si budou muset sáhnout hlouběji do peněženky.

V materiálech se hovoří o ceně 650 eur což je v přepočtu cca 16 400 Kč. I když se tato cena může zdát vysoká, tak konečná cena v prodeji taková být nemusí. Tedy nelze vyloučit i cenu nižší. Také by se nemělo zapomínat, že v každé zemi jsou ceny jinak nasazené. Tyto rozdíly někdy činí až tisíce korun.

Mezi informacemi nebyla jen cena, ale i datum začátku prodeje, které bylo stanoveno na 8. března. I když se o podobném datu spekulovalo již dříve, nebylo nic potvrzeno. Až do teď.

Odhalení a první představení je plánováno na 19. února. Tedy týden před očekávaným zahájením MWC 2013. To, že se blíží něco mimořádného dokazuje obrázek vystavený německým zastoupením HTC na Facebooku.


Nakonec se ještě podívejme na nepotvrzenou výbavu smartphonu:
  • 4,7" Displej s Full HD rozlišením (1920x1080) a jemností 468ppi
  • Čtyřjádrový procesor Snapdragon S4 Pro s taktem 1,7 GHz
  • 2 GB RAM
  • 32 GB interní paměti a NFC
  • 13 Mpx fotoaparát (s ultrapixelovou technologií ?)
  • Operační systém 4.2 Jelly Bean (s budoucí aktualizací na 5.0 Key Lime Pie ?) s nadstavbou Sense 5.0
  • Dvě barevné verze (černá, bílá)
Cena se zdá zatím vysoká. Uvidíme co přinese čas a co s cenou udělá český trh.

Samsung Galaxy SIV možná nabídne bezdoteková gesta

8. února 2013 v 20:41 | Tukan |  Mobilní telefony - Novinky

Další nové technologie na obzoru?

Již je tomu nějaký ten pátek co Sony přišlo s novou technologií bezdotekového ovládání, tzv. Floating Touch. Tato funkce dovoluje například označit prvek v seznamu aniž by se otevřel. Toto se hodí zejména při procházení webových stránek, které mají několik položek v menu vedle sebe. Stačí jen podržet prst nad obrazovkou a daná kategorie se podsvítí a pak stačí už je tapnout na displej a je hotovo.

Nedávne se objevily spekulace, že nová vlajková loď společnosti Samsung, bude touto technologií vybavena. Ovšem nebude se jednat o stejný mechanismus jako u Sony, tento by měl být značně vylepšen. Důkazem by mohl být patent " Samsung Air Gestures", který si společnost Samsung nechala loni v prosinci patentovat. Dalším důkazem je pak nedávná objednávka dotekových snímačů maXTouch od Atmelu.

Ovšem jako vždy se jedná prozatím o spekulaci. Nic konkrétního zatím nebylo potvrzeno, ale ani vyvráceno. Proto si zas a znovu můžeme položit tu stejnou otázku: Pravda, nebo lež ?

Samsung Galaxy S IV: Koncepty

3. února 2013 v 20:41 | Tukan |  Mobilní telefony - Novinky
Zatím nikdo neví jak bude nová vlajková loď společnosti Samsung vypadat. Proto nadšenci z celého světa popouštějí uzdu fantazii a tvoří velmi zajímavé koncepty. Pojďme se na pár konceptů podívat.

A nakonec možná reálný snímek

Android Key Lime Pie prozrazen

3. února 2013 v 19:57 | Tukan |  Android - Novinky

Key Lime Pie prozrazen

Tak je to konečně tady. Společnost Qualcomm nechtěně prozradila datum představení netrpělivě očekávaného Androida. Nový Android bude představen na konferenci Google I/O v květnu. I když se již dříve spekulovalo o představení nového Anroidu na konferenci Google I/O tak potvrzení přišlo až teď. Možná toto všechno zní jako další nepodložená zpráva, ovšem tentokrát tomu tak není. Jako první tuto informaci vyslal do světa server AndroidPolice. Krátce na to byl důrazně požádán firmou Qualcomm o stažení článku. Tím pádem informaci potvrdili jako citlivou, tudíž pravdivou.
Spekulací ohledně Android Key Lime Pie je hodně. Mezi ty nejzajímavější (bohužel ničím nepodložené) informace patří:
  • Hlasový asisten Majel, který by měl konkurovat Siri od Applu
  • Vylepšení výkonu
  • Vylepšená zpráva hardwarových zdrojů (procesor, baterie, bezdrátové sítě apod...)
  • Kompletní změna prostředí systému (?)
Spekulací mnoho, informací málo. Nezbývá než čekat, buď na další únik informací, nebo na google I/O.