Duben 2013

Android 5.0 v květnu? Ani náhodou!

28. dubna 2013 v 20:57 | Tukan |  Android - Novinky

A je to tady!
Už je to dost dlouho kdy se začalo spekulovat o datu zveřejnění nové verze systému Android 5.0. Až do nedávna se zdálo, že nový Android bude představen na konferenci Google I/O. Bohužel vše nasvědčuje tomu, že se tak konat nebude.

Server Android Police se vyjádřil, že na jeho stránky byl proveden přístup z telefonu běžícím na Androidu ve verzi 4.3. Je tu jistá možnost, že údaje jsou zfalšované, ale ta je opravdu malá.

To by znamenalo, že Android 5.0 nebude představen v květnu, ale nejdříve na podzim letošního roku! Každopádně je to opravdu zklamáním pro fanoušky i výrobce, kteří se už už chystaly upravovat své telefony pro aktualizace. Nezbývá než doufat že verze 4.3 přinese nějaké zajímavé novinky.


Samsung Galaxy Note III: První foto!

28. dubna 2013 v 20:56 | Tukan |  Mobilní telefony - Novinky

O tom, že Samsung chystá pokračování své řady Galaxy Note, Note III, víme již nějakou dobu. Ovšem vzhled a konečná výbava nebyli až do teď známy. Trochu světla by do tohoto problému mohla přinést fotografie uvedená níže. Když se podíváme navzhled telefonu na fotografii vidíme znovu ten stejný otřepaný "Samsung inspirováno přírodou" design. Už jenom kvůli tomu by se dala fotografie považovat za pravou. Ovšem proti pravosti hovoří absence loga Samsung pod vrchním reproduktorem. To, ale může být zaviněno tím, že na fotografii je raný testovací model.

Mezi spekulované vybavení patří:

- 8-jádrový procesor Exynos 5410 Octa s taktem 2 GHz/1,7 GHz
- 3 GB RAM
- 16/32/64 GB vnitřní paměti
- Systém android 4.2/4.3/5.0
- 13 Mpx fotoaparát

Výše zmíněné informace jsou pouze spekulacemi. Konečný model může disponovat absolutně jiným vybavením. Za vše hovoří zmatek okolo verzí systému android.


Benchmark "bájného" X Phonu + Android 5.0

24. dubna 2013 v 19:30 | Tukan

Dopoledne se objevila informace o benchmarku v kterém bylo testováno zařízení s názvem Google X. To by nebylo ani nic tak převratného, ovšem tato novinka běží na prozatím nepředstaveném Androidu 5.0.1 Key Lime Pie. O čem to vypovídá? Rozhodně se tím potvrzují spekulace o tajemném X Phonu, na kterém společně s Motorolou pracuje i Google. Každopádně ještě je dost brzo na potvrzování či vyvracení spekulací. Vše se nakonec Vyjasní na květnové konferenci Google I/O na které by měl být představen jak X Phone tak Android 5.0. (Na druhou stranu se proslýchá, že Google chce vydání Androidu 5.0 pozdržet, kvůli opravě chyb. Každopádně to by nemělo zabránit jeho představení na květnové konferenci)

Smartphony a Čína? Originalitu nečekejte! 1/3

17. dubna 2013 v 16:40 | Tukan

I když nerad píšu dlouhé články nebo recenze, rozhodl jsem se dnes udělat vyjímku a zaměřit se na asi nejpalčivější problém současných výrobců smartphonů. Jak jste již z nadpisu mohli vyčíst tématem je výroba "kopií" úspěšných smartphonů renomovaných značek, Čínskými firmami.

V poslední době se stalo zvykem, že každý ať už více či méně úspěšný a známý výrobek má svoji čínskou kopii a jedno jestli se jedná o plyšového medvídka nebo třeba automobil. Hlavním problémem je, že dané kopie nebudou nikdy disponovat původními vlastnostmi originálního výrobku. Ať už se jedná o zdravotní nezávadnost nebo třeba funkčnost vždy se něco najde na čem se dá uštřit, ale přesto na tom něco vydělat. Samozřejmě vše na úkor spotřebitele. A bohužel i když se třeba otrávíte ze špatné barvy na hrníčku, firma je prakticky nepostižitelná a kolikrát to nakonec dopadá tak, že odškodnění musí zaplatit firma, od které byla daná věc okopírována.

Ovšem to jsme trochu vybočili od původního konceptu článku. V tomto článku, jak už jsem výše zmínil bych se chtěl zaměřit na nadměrné kopírovací schopnosti čínských firem na poli smartphonů a tabletů.

Někdy zůstává až rozum stát nad vynalézavostí těchto firem, které dokáží okopírovat design z představených konceptových renderů a podle nich zhotovit vzhledově totožnou kopii ještě před vydání originálu. Ale tímto ovšem veškerá totožnost končí. Po technické stránce už je jedná o třídu až dvě třídy horší výbavu. To by až zas tak nebolelo, protože konečná cena je třeba i o 10 000 Kč nižší, ale je tu mnoho rizik.

Výrobu těchto kopií bych přirovnal ke klonování živých organismů. U živých organismů se při klonování po několika generacích objeví problémy s funkčností organismu až nakonec už budou problémy natolik velké, že už je nepůjde dál klonovat. U kopií smartphonů jsou tyto problému už od prvního kusu, tzn. jejich vlastnosti se nezhoršují, ale už jsou špatné od začátku. Mezi známe problémy u těchto kopií patří následující věci.

- Po čase používání dotyková vrstva přestává reagovat
- Displej se rychle poškrábe a snadno praskne nebo se rozbije úplně
- Baterie po čase začne ztrácet svoji kapacitu
- Přehřívání vedoucí k tavení plastových součástek, včetně displeje
- Šance, že se smartphon při nabíjení vznítí. Roste časem používání
- Často neoptimalizovaný systém, znesnadňující používání
- Levné součástky jsou náchylnější k rozbití, tudíž stačí jeden neopatrný pohyb a...konec
- Absence Google Play (kolikrát bez alternativních možností instalace)
- Absolutní nevoděodolnost a neprachuvzdorn (stačí chvilka ve vlhčí místnosti a...konec)
- Průměrná doba životnosti těchto zařízení je zhruba půl roku. U lepších kopií až 1 rok

Problémů je ve skutčnosti mnohem více, ale tyto jsou asi tak nejvíve rozšířené a charakterizují tak tyto kopie. Samozřejmě ne všechny kopie trpí těmito problémy. Existují i takové, které disponují kvalitnějšími součástkami a někdo nad jejich výrobou zapojil mozek, ale to jsou pouze světlé vyjímky.

To by bylo asi tak všechno k problémům. Pojďme se tedy podívat co nám tito "alternativní" výrobci nabízí. V závorce jsou vždy uvedeny firmy, od kterých je kopírováno.

Goophone (Samsung, Apple, HTC)

Zajímavosti: - Firma vytvořila kopii iPhonu 5 s Androidem.
- Zažalovali Apple za to, že iPhone 5 vypadá stejně jako jejich GooPhone I5, který byl zhotoven podle prezentačních materiálů od Applu, ale byl vydán asi o měsíc dříve.

Jedná se o Čínskou firmu kopírující výhradně vlajkové lodě renomovaných výrobců. Na kontě má již mnoho klonů jak s androidem tak i s iOSem. Známa je hlavně díky absurdním soudním žalobám, které podala na Apple, který měl údajně "okopírovat" vzhled jejich Goophone I5. Spor samozřejmě prohráli a sami ještě platili pokutu. GooPhone patří k těm více "kvalitnějším" značkám. Firma má na kontě následující modely.

GooPhone One


Jak již z názvu vyplývá jedná se o kopii modelu HTC One. Telefon byl představen s přibližně 14-denním náskokem před originálním HTC One. Jak bývá zvykem společný s HTC One je pouze vzhled. Specifikace jsou následující.

- Dual-SIM
- 4,7" displej s rozlišením 1280 x 720
- 4-jádrový procesor MediaTek MT6589 s taktem 1,3 GHz
- 1 GB RAM
- 13 Mpx fotoaparát
- Systém Android 4.1 s pokusem o napodobení Sense 5 (ve výsledku se ale podobá něčemu jako hodně podivné verzi MIUI)


Na tomto modelu oproti HTC One nenajdete ani kousek hliníků, přítomen je pouze plast. Cena byla nastavena okol 300 $.

GooPhone i5/i5S


Jak už bylo napsáno v zajímavostech. Jedná se o kopii iPhonu 5 se systémem Android s jakousi nadstavbou napodobující launcher iPhonu 5. Nadstavba je vcelku zdařilá oproti zmršené kopii HTC Sense 5. Po technické stránce se znovu jedná o nižší třídu. Stejně je to i s cenou, která je opravdu na nízkých 99 $. Telefon má následující specifikace. Zajímavostí tohoto modelu je logo na zadním krytu, které nápadně připomíná logo pro Android 3.1 Honeycomb.

- 4" IPS displej
- 2-jádrový procesor MediaTek MT6577, s taktem 1 GHz
- 512 MB RAM
- 5 Mpx fotoaparát
- 1200 mAh baterie
- Systém Android 4.1 s iOS 6 launcherem

Existují 2 verze tohoto modelu I5 a I5S. I5 je oproti I5S mírně lepší. Disponuje 4-jádrovým procesorem Tegra 3, 1 GB RAM, 8 Mpx fotoaparátem ovšem na úkor systému, kterým je pouze Android ve verzi 4.0.3 rovněž s iOS 6 launcherem. Jedinou záhadou je pro mě cena. U modelu I5S je cena 99 $. Na druhou stranu u I5 je cena pouze o 10 $ vyšší tedy 109 $, což mi k vzhledem k daleko lepší výbavě moc nesedí.

GooPhone i4


A to by nebyl GooPhone aby okopíroval i nejočekávanějšísmartphone letošního roku, a to Samsung Galaxy S IV. Opravdovým triumfem této kopie jsou její specifikace a nízká cena, která činí zhruba 6 000 Kč. Specifikace jsou následující.

- 5" displej s FullHD rozlišením (1920 x 1080)
- 4-jádrový procesor MTK MT6589 s taktem na 1,2 GHz
- 2 GB RAM
- Interní paměť 32 GB se slotem na microSDHC karty do 64 GB
- GSM/WCDMA, Bluetooth 2.1, Wi-Fi 802.11 b/g, GPS/A-GPS
- 13 Mpx fotoaparát
- 2 Mpx přední kamerka
- 2700 mAh baterie (větší kapacita než u SGS IV)
- Systém Android 4.2.1 s kopií TouchWiz

Příznivá cena a slušný výkon by měl jistě zajistit vcelku vysoký odbyt tohoto smartphonu. Prodej by měl být zahájen někdy tento týden, ovšem pouze v Číně.

Tak a toto je konec první části o Čínských kopiích telefonů. Článek jsem se rozhodl rozdělit na 3 části z důvodu velkého množství materiálů a značek těchto "kopírantů". Na příští díl se můžete těšit příští týden. V příštím díle se podíváme na firmy HDC a Ebera + do ruky se mi dostal čínský SciPhone tak o něm taky něco napíšu.



Zdroje:

Opravná verze blogu 2.0.1 je za dveřmi

12. dubna 2013 v 21:53 | Tukan

Blog v 2.0.1

Verze 2.0.1 odsunuta na neurčito z důvodu mnoha nových chyb po nahrání. Pravděpodobně 2.0.1 přeskočím a nahraju rovnou 2.1.



MINI-RECENZE: Free SMS Sender

12. dubna 2013 v 21:37 | Tukan |  Recenze aplikací

Dnešní doba je ve znamení předražených operátorů a jejich "výhodných" tarifů, které ve skutečnosti zas tak výhodné nejsou. Proto mnoho lidí hledá alternativy jak na volání tak na posílání SMS. Existuje mnoho služeb, které přes internet dovolují volat (Viber) nebo třeba psát SMS. A o jednom takovém šikovném prográmku na posílání Free SMSek bude pojednávat dnešní mini-recenze.

Něco úvodem

V obchodě Google Play existuje mnoho aplikací umožňujících psát SMSky přes internet, ovšem ne všechny mi přirostly tak k srdci jako tato. Nejde ani tak o funkce jako o jednoduchost a hlavně spolehlivost například když potřebujete poslat ve spěchu rychlou SMS, ale váš Wi-Fi signál již ztrácí na intenzitě je "životně" důležité aby se zpráva poslala. S tím a mnoho dalším tato skvělá aplikace nemá problém.

Aplikaci má na svědomí Český vývojář Michal Vojtíšek, který již na svém kontě má pár skvělých aplikací (Simple Call Blocker pro více info.: Odkaz na panel vývojáře v Gogle Play).

Funkce (popis z Google Play)

  • Aplikace odesílá sms zprávy zdarma přes internetové stránky(brány) na čísla z Čech, Slovenska, Ruska a Indie včetně možnosti levných SMS do celého světa.
  • pro odeslání se připojí k internetu přes WIFI nebo mobilní připojení(pouze přejmenuje APN, viz Nápověda v aplikaci)
  • zobrazuje zprávy v konverzacích, notifikuje na SMS i MMS, spravuje zprávy(detail, přeposlat, smazat, ...), zobrazuje ikony kontaktů = vše co má výchozí aplikace
  • 4 různé barvy aplikace a 2 různé styly výpisu zpráv
  • zvětšení textu dvěma prsty(pinch-zoom) si pamatuje zvlášť v konverzacích a zvlášť ve výpisu zpráv, možno ručně upravit v nastavení
  • před odesláním odstraní diakritiku, případně převede azbuku na latinku
  • napovídání kontaktu při psaní nové zprávy nebo výběr čísla z kontaků
  • brána dohledána podle předvolby nebo poslední SMS odeslané zdarma, poslední 3 zprávy jako placené znamenají odesílání placených zpráv
  • ruční volba brány v menu nebo dlouhým podržením tlačítka odeslat
  • nabízí se při sdílení textu a otevírání/psaní SMS zpráv z jiných aplikací
  • automatický podpis k vybraným branám
  • podrobné a přitom přehledné nastavení
  • podporované jazyky: čeština, slovenština, angličtina
Jak je vidět funkcí je opravdu hodně. Ještě bych rád rozvedl položky nastavení, kterých je opravdu hodně a tak nějak dotváří celkový dojem z aplikace. V nabídce je 6 možností.

  1. Připojení k internetu: Možnost nastavení odesílání přes Wi-Fi nebo GPRS/EDGE/3G
  2. Odesílání zpráv: Nastavení SMS brány a placených SMS
  3. Psaní Zpráv: Klasické nastavení textu + nastavení vlastního podpisu na konec SMS
  4. Vzhled: Nastavení jazyka, velikosti a zpracování textu, téma aplikace (Bílá, Černá, Růžová, Zelená)
  5. Upozornění: Zde se nastavuje klasické vyzvánění při obsržení zprávy. Bohužel je zde ten problém, že pokud máte upozornění zaplé tak vás upozorní jak defaultní SMS klient tak i aplikace, což v praxi znamená dvojité vyzvánění a problémy v práci či ve škole.
  6. Statistiky: Nastavení integrace do paušálu.

Verdikt, Hodnocení a Klady x Zápory

K aplikaci se nemohu vyjádřit jinak než kladně. Umí vše co se od SMS klienta očekává. Skvěle kombinuje jednoduchost s funkčností a svým podrobným nastevením dotváří již tak parádní celek. Jedinou vadou na kráse je nepochopitelná nefunkčnost na některých zařízení (hlavně brandované telefony), ale to pro většinu uživatelů nepředstaveuje větší problém. Osobně doporučuji všem, kterým nejde pod nos cena tradičních SMS a chtěli by něco ušetřit.

Hodnocení 95%

Klady x Zápory

+ Jednoduchost propojená s funkčností
+ Posílání SMS zdarma
+ Vysoký level nastavení
+ Podpora českých i zahraničních operátorů
+ Několik možností vzhledu
+ Aplikace je ZDARMA ke stažení
+ Skvělá funkčnost i s pomalým připojením k internetu

- Potíže s odesíláním a padáním aplikace na brandovaných telefonech
- Člověk, který od vás zprávu obdrží neuvídí vaše číslo, ale pouze změt čísel
- Neukládá koncepty

Odkaz ke stažení


TV spoty pro Samsung Galaxy S IV

12. dubna 2013 v 19:48 | Tukan |  Mobilní telefony - Novinky
I když už je to pár týdnů co byl představen Samsung Galaxy S IV tak teprve teď se k nám dostávají propagační videa a TV spoty. Jak je u Samsungu zvykem reklamní kampaň bude i tentokrát vskutku obrovská. Proto si myslím, že toto je pouhá část spotů které uvidíme.





Videa jsou zaměřena zejména na zajímavé funkce telefonu jako třeba Group Play, Sound Shot nebo S Translator.

Galaxy střední třídy na obzoru

5. dubna 2013 v 21:55 | Tukan |  Mobilní telefony - Novinky

Zdá se, že Samsung to se svým cílem dosáhnout 500 milionu prodaných zařízení myslí opravdu vážně. Není tomu tak dlouho co se nám představila "S čtyřka" a už se na povrch dostávají informace o dalším chystaném modelu z řady Galaxy. Samsung Galaxy Win, jak by se novinka měla jmenovat, bude zařízením střední třídy a tomu také odpovídají specifikace. Přístroj nabídne:

- 4,7" Super AMOLED displej
- rozlišení 800 x 480
- 4-jádrový procesor Qualcomm Snapdragon 200 s taktem 1,2 GHz
- Grafický čip Adreno 320
- 5 Mpx fotoaparát
- 2000 mAh baterie
- Android 4.1.2 s nadstavbou TouchWiz
- Bluetooth 4.0, Wi-Fi (802.11 a/b/g/n) a GPS

Osobně si myslím, že tento smartphone má budoucnost, ale jen trochu zamrzí nízké rozlišení, fotoaparát a verze systému Android, ale jak jsem již na začátku řekl, telefon je střední třídy takže nelze čekat zázraky. Samsung Galaxy Win by měl světlo světa spatřit již ke konci května.